Pružite nekom drugu šansu. Darujte krv, darujte život!

6. Kongres transfuziologa u Beogradu

OBJAVLJENO 14.11.2018

Udruženje transfuziologa Srbije organizovalo je 6. kongres transfuziologa sa međunarodnim učešćem od 7-10. novembra 2018. godine u Beogradu, hotel Crowne Plaza uz glavne organizatore kongresa:

Prim dr sc.med Snežana Jovanović Srzentić i Prof. dr Bela Balint.

Kongres je okupio poznate naučnike i profesionalce iz Srbije i regiona. Ovaj veliki profesionalni događaj bio je  posvećen transfuziji kao i temama važnim za promociju, motivaciju i održavanje dovoljnog broja dobrovoljnih davaoca krvi, komponentnoj terapiji, liječenju bolesnih i povrijeđenih u domenu transplantacije. Poseban značaj dat je implementaciji novog Zakona o transfuzijskoj medicini i sadašnjim principima reorganizacije usluga transfuzije. Teme ovogodišnjeg kongresa su: dobrovoljno davalaštvo krvi, imunohematologija i molekularna imunohematologija, komponente krvi, klinička transfuzijska medicina, hemostaza i poremećaj hemostaze, imunobiologija i transplantacijska medicina, transfuzijom prenosive bolesti i kvalitet u transfuzijskoj medicini. Uspostavljen je Dan tehničara u okviru kongresa.

Veliki broj međunarodnih i domaćih stručnjaka predstavilo je paletu znanja i vještina kroz program  koji se odvijao u obliku plenarnih predavanja i postera. Kongresu je prisustvovao veliki broj ljekara transfuziologa i medicinskih tehničara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, a sam kongres je podržan od strane International society for blood transfusion (ISBT). Iz Bosne i Hercegovine predstavljene su usmene, kao i poster prezentacije od strane ljekara i tehničara:

 

"Ispunjavamo li zahtjeve i očekivanja korisnika naših usluga?"

,,Uticaj ponavljanih darivanja krvi na vrijednosti serumskog feritina kod DDK,,

,,Ozračeni krvni produkti u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH,,

,,Nasljeđivanje krvnih grupa-prikaz slučaja,,

,,Implementacija softverskog sistema i značaj,,

,,Anketa o zadovoljstvu usluga pruženih darivaocima krvi,,

,,Kontroverza auto anti-e At-a, izbor krvi za transfuziju,,

,,Naši prvi rezultati testiranja NAT metodom,,

 

Galeriju možete pogledati ovdje.