Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH prati smjernice Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije, skoro u potpunosti usklađena je djelatnost u dijelu transfuzijskog lanca sa preporukama Vijeća Evrope, a imaju i prioritete za narednu kalendarsku

godinu.

Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH prim. dr. Aida Đozo u izjavi naglašava da uvijek ima mali procent koji nedostaje, ali zdravstvo se, kako je kazala, ne može izvući iz konteksta kompletnog društva.

- U dijagnostici, koju mi radimo, nema improvizacije i sa 99 posto zadovoljavamo standarde. Isto je i za transfuzijski lanac. Transplantacijska medicina je vrlo zahtjevna, ali i tu smo jako dobri - kazala je.

Kako je naglasila, potreba im je adaptacija prostora (čista soba), koji moraju da opreme u narednoj kalendarskoj godini, u skladu sa zahtjevima lokalne regulative. Pojašnjava da se radi o prostoru namijenjenom za adekvatno čuvanje matičnih ćelija, neophodnih za

proces transplantacije.

- Tu je bitan kontrolisan pristup, poseban dio gdje se matična ćelija priprema i tamo gdje se čuva (na minus 196 stepeni) do momenta kad se vraća pacijentu. To je jako zahtjevno, izazovno je - naglasila je. Ističe da i sad sve to rade, improviziraju ali nikako na štetu pacijenata.

Kako naglašava, Zavod zadovoljava misiju i ciljeve 'da damo pravi pripravak, pravom pacijentu u pravo vrijeme, ali to stalno moramo pratiti i osluškivati šta se dešava vani'.

Za zalihe krvi i krvnih pripravaka prim. dr. Đozo kaže da su stabilne, uspijevaju osigurati zalihe.

- Ne mogu reći da imamo zalihe za pet dana, nema ih više niko u svijetu jer je globalna kriza. Ipak, nastojimo da to budu zalihe za dva do tri dana, tako da pacijent ne čeka na krvne pripravke - kazala je.

Ona naglašava da u ovom vremenu nije jednostavno osigurati dovoljne količine krvnih pripravaka, sigurnih krvnih pripravaka. Puno je negativnih trendova poput starosti populacije (mlađi ljudi daruju krv), pad nataliteta, odlazak stanovništva a s druge strane i porast

obolijevanja.

- Dovoljno je pogledati godišta pacijenata. Sudeći po starosnoj dobi oni bi trebalo da budu davaoci krvi, a ne primaoci. Među negativnim trendovima su i bolesti koje limitiraju dostupnost darivalaca krvi jer samo zdrav čovjek može da daruje krv - naglasila je.

Kako je kazala, u godini koja slijedi očekuju malo više podrške osnivača institucije Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

- Naš osnivač je Federacija BiH, podsjećamo ih na važnost te institucije. To što smo tihi, ne znači da nemamo potrebe. Nadam se da ćemo, u narednoj kalendarskoj godini, realizirati važne projekte poput adaptacije čiste sobe ali i zanavljanje voznog parka što također

smatram strateškim pitanjem - naglasila je.

Doktorica Đozo naglašava da oko pedeset posto zaliha krvni nabavljaju na terenu, izvan Zavoda, te da su im i zbog toga važna vozila.

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH radi za sve pacijente za koje dobiju zahtjev, a na području Federacije djeluje još jedanaest transfuzijskih odsjeka koji djeluju pri bolnicama.

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH obilježava 65 godina rada i 20 godina autologne transplantacije matičnih ćilija hemotopoeze. U biltenu, štampanom tim povodom, prisjetili su se historijata te zdravstvene institucije, brojnih aktivnosti i suradnika.

Taj dokument trajne vrijednosti prezentiran je prigodnim programom u Zavodu, a prisustvovali su zdravstveni djelatnici, neki od nosilaca vlasti kao i dva pacijenta kojima je svojevremeno urađena autologna transplantacija matičnih ćelija (koristi zdrave matične ćelije krvi

iz pacijentovog tijela da bi zamijenila bolesnu ili oštećenu koštanu srž), prošli su krizni period i osjećaju se dobro.

REZERVACIJA ANALIZE ZA PACIJENTE IZ KANTONA SARAJEVO

REZERVACIJA ANALIZE ZA PACIJENTE IZ OSTALIH KANTONA

PACIJENTI

DARIVAOCI

Krvne grupe - rezerve

 • krvna grupa A+11%
 • krvna grupa A-12%
 • krvna grupa B+63%
 • krvna grupa B-39%
 • krvna grupa AB+23%
 • krvna grupa AB-5%
 • krvna grupa 0+6%
 • krvna grupa 0-21%

COVID-19

Informacije i kontakti

Direktorica
 
 
 
 
Kabinet direktora 
Direktorica
Prim. mr sci. dr Aida Đozo,
specijalista transfuziolog,
subspecijalista Imunohematologije
Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Odsjek za promociju davalaštva
+387 33 567 335
Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

RADNO VRIJEME

 • Laboratorijski odjel za trudnice i ambulantne pacijente - termini u kojima pacijenti mogu podići svoj nalaz imunohematoloških i imunogenetskih testiranja su sljedeći:
  ponedjeljak - petak od 13:30 do 15:00 sati
 • Uzimanje uzoraka krvi ponedjeljak - petak od 7:30 do 10:00 sati
 • Termini za rad s trudnicama u savjetovalištu su sljedeći:
  utorak - četvrtak od 13:30 do 15:00 sati
 • Dobrovoljno darivanje krvi:
  ponedjeljak - petak od 07:30 do 18:30 sati (subota - shodno potrebama)

 • *Navedeni termini nisu dostupni za dane državnih i vjerskih praznika