ODSJEK ZA HEMOFEREZU S BANKOM TKIVA

Uposlenici:
dr Gorana Karić-Ahmetović, specijalista transfuziolog
dr Kenan Mehić
Selim Arifović, inžinjer MLD
Sahza Kadrispahić, srednja medicinska sestra

Na odsjeku za hemoferezu s bankom tkiva obavljaju se procedure donorskih trombocitafereza, koje se aktivno sprovode zadnjih dvadesetak godina. Godišnje se na ovom odsjeku procesom aferezne procedure uradi oko 400 izdvajanja trombocita od dobrovoljnih darivaoca. Transfuzija trombocita se primjenjuje onim pacijentima kod kojih je broj trombocita toliko smanjen da je nedovoljan da spriječi krvarenje što može dovesti i do životne ugroženosti, pacijentima koji boluju od malignih bolesti, od leukemije i drugih bolesti krvi, pacijentima kojima su transplantirani organi te u drugim stanjima kod kojih su trombociti nezamjenjiva terapija. Iz svake jedinice krvi koja se dobija od dobrovoljnih darivalaca, mogu se pripremiti trombociti. Međutim, količina dobijenih trombocita je mala i potrebno je da nekoliko osoba daruje krv (šest do osam) da bi se pripremili trombociti za jednog bolesnika. Trombociti se mogu pripremiti i postupkom koji se naziva trombocitafereza. Tada, dobijena količina trombocita od jednog darivaoca jeste jedna terapijska doza za bolesnika, a obzirom na ograničen vijek trajanja trombocita od 5 dana, postoji stalna potreba za njihovom pripremom. Trombociti se mogu darivati svakih 15 dana, odnosno 24 puta godišnje

Na odsjeku se također izvode i terapijske aferezne procedure, i to u sklopu procesa autologne transplantacije odraslih pacijenata i djece, rade se procedure izdvajanja autolognih hematopoetskih matičnih ćelija iz periferne krvi te njihova automatska kontrolisana krioprezervacija i storniranje u kriospremnicima na -196 C sa tečnim azotom do momenta reinfuzije u proces transplantacije. Hematopoetske matične ćelije su primitivne pluripotentne ćelije sposobne za samoobnavljanje kao i za diferencijaciju i sazrijevanje u sve ćelijske krvotvorne loze. Autologna transplantacija hematopoetskih matičnih ćelija predstavlja rutinsku metodu u liječenju određenih hematoonkoloških oboljenja te nekih solidnih tumora, te naša ustanova već niz godina aktivno sudjeluje sa kolegama sa KCUS u realizaciji programa transplantacije autolognim hematopoetskim matičnim ćelijama pacijentima, prema važećim kriterijima i standardima terapijskih protokola.

REZERVACIJA ANALIZE ZA PACIJENTE IZ KANTONA SARAJEVO

REZERVACIJA ANALIZE ZA PACIJENTE IZ OSTALIH KANTONA

PACIJENTI

DARIVAOCI

Krvne grupe - rezerve

 • krvna grupa A+11%
 • krvna grupa A-12%
 • krvna grupa B+63%
 • krvna grupa B-39%
 • krvna grupa AB+23%
 • krvna grupa AB-5%
 • krvna grupa 0+6%
 • krvna grupa 0-21%

COVID-19

Informacije i kontakti

Direktorica
 
 
 
 
Kabinet direktora 
Direktorica
Prim. mr sci. dr Aida Đozo,
specijalista transfuziolog,
subspecijalista Imunohematologije
Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Odsjek za promociju davalaštva
+387 33 567 335
Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

RADNO VRIJEME

 • Laboratorijski odjel za trudnice i ambulantne pacijente - termini u kojima pacijenti mogu podići svoj nalaz imunohematoloških i imunogenetskih testiranja su sljedeći:
  ponedjeljak - petak od 13:30 do 15:00 sati
 • Uzimanje uzoraka krvi ponedjeljak - petak od 7:30 do 10:00 sati
 • Termini za rad s trudnicama u savjetovalištu su sljedeći:
  utorak - četvrtak od 13:30 do 15:00 sati
 • Dobrovoljno darivanje krvi:
  ponedjeljak - petak od 07:30 do 18:30 sati (subota - shodno potrebama)

 • *Navedeni termini nisu dostupni za dane državnih i vjerskih praznika